Ik werk met het paard, niet aan het paard. Voor een optimaal resultaat van een massagebehandeling is het belangrijk dat het paard me vertrouwen geeft en zich openstelt.

VOOR DE BEHANDELING

Om je paard of pony goed te kunnen masseren is het volgende van belang:

  • Hij/zij is schoon en droog
  • Er is een schone ruimte om te werken, bijvoorbeeld een poetsplaats of box
  • Het is een rustig moment op stal, niet tijdens het binnen-/buitenzetten of voeren
  • Er is geen afleiding van voer, zodat je paard/pony zich kan concentreren op de behandeling en ik zijn/haar reacties beter kan lezen
  • Hij/zij is die dag nog niet getraind

DE BEHANDELING

Ik ben holistisch opgeleid. Dat klinkt misschien wat abstract, maar het betekent niets anders dan dat ik het paard als geheel bekijk. En dus kijk ik niet alleen naar interne factoren (anatomie en fysiologie), maar houd ik ook rekening met externe factoren die het paard beïnvloeden. Zoals bijvoorbeeld leeftijd, huisvesting, hoe (intensief) het paard wordt belast, hoe de conditie is van hoeven en gebit en hoe het karakter van het paard is.

Kijken + voelen = beste resultaat
Ik heb niet alleen geleerd om goed te kijken, maar vooral ook om goed te voelen. Paarden zijn vluchtdieren en van nature gewend om pijn en ongemak te verbergen en compenseren. Hierdoor kan het zo zijn dat een probleem (nog) niet zichtbaar is, maar wel voelbaar. Of misschien is het probleem wel zichtbaar, maar dankzij alle verbindingen in het lichaam (d.m.v. ligamenten, fasciae, enz.) op een hele andere plek te merken dan waar de oorzaak zit. Dat is ook de reden dat massage géén ‘quick fix’ is en ik tijdens iedere behandeling het hele paard masseer, van neus tot staart.
Tijdens de massage zoek en behandel ik blokkades of verhoogde spiertonus (spierspanning in rust) en let ik goed op temperatuurverschillen, zwellingen, asymmetrische spieropbouw of andere onregelmatigheden.
Met behulp van de verschillende handgrepen en technieken kan ik, naast de oppervlakkige spieren, ook de onderliggende weefsels bereiken.

De technieken
Op basis van wat het paard op dat moment nodig heeft, pas ik verschillende technieken toe. Deze technieken komen uit de sportmassage, polariteitmassage, myofasciale release therapie en de Masterson Method®. Eventueel maak ik aanvullend gebruik van stenen en oliën.
Soms pas ik actieve en passieve mobilisaties toe (losmaken van spieren, ligamenten en gewichtskapsels) om de beweeglijkheid van de gewrichten te vergroten.
Voor het vergroten van de lenigheid van de spieren, stretch ik op een voorzichtige manier de spiergroepen van de bovenste delen van de benen en van de nek, hals, rug, lendenen en bekken.
Ik geef altijd graag oefeningen mee aan de eigenaar/verzorger, omdat ik bij het paard een groot verschil merk als deze regelmatig worden herhaald.

Het paard bepaalt
Ik ga altijd uit van de fysieke en mentale capaciteiten van het paard. Dus ik kijk en voel goed wat het paard aankan en pas daarop de behandeling en de intensiteit aan. Paarden die nog niet eerder zijn gemasseerd moeten soms wennen en stellen zich niet altijd meteen open. Ook bij paarden die veel spanning in het lijf hebben opgebouwd kost het soms meer tijd om resultaat te behalen. Zo kan het dus zijn dat een eerste behandeling nog niet het gewenste resultaat geeft en er meerdere behandelingen nodig zijn.

NA DE BEHANDELING

Na afloop van de behandeling adviseer ik het paard ongeveer 10 minuten aan de hand te stappen op een harde ondergrond, lekker vlot en zoveel mogelijk rechtuit. Dit om afvalstoffen af te voeren en het paard te laten wennen aan zijn nieuwe houding en evenwicht.