Ik werk met het paard, niet aan het paard. Voor een optimaal resultaat van een massagebehandeling is het belangrijk dat het paard me vertrouwen geeft en zich openstelt.

VOOR DE BEHANDELING

Om je paard of pony goed te kunnen masseren is het volgende van belang:

  • Hij/zij is schoon en enigszins droog
  • Er is een schone ruimte om te werken, bijvoorbeeld een poetsplaats of box
  • Het is een rustig moment op stal, niet tijdens het binnen-/buitenzetten of voeren
  • Er is geen afleiding van voer, zodat je paard/pony zich kan concentreren op de behandeling en ik zijn/haar reacties beter kan lezen
  • Hij/zij is die dag nog niet getraind, want warme/actieve spieren kunnen moeilijker ontspannen

DE BEHANDELING

Ik ben holistisch opgeleid. Dat klinkt misschien wat abstract, maar het betekent niets anders dan dat ik het paard als geheel bekijk. En dus kijk ik niet alleen naar interne factoren (anatomie en fysiologie), maar houd ik ook rekening met externe factoren die het paard beïnvloeden. Zoals bijvoorbeeld leeftijd, huisvesting, hoe (intensief) het paard wordt belast, de conditie van hoeven en gebit, en het karakter van het paard.

Kijken + voelen = beste resultaat
Het is niet alleen belangrijk om goed te kijken, maar vooral ook om goed te voelen. Paarden zijn namelijk prooi- en kuddedieren, waardoor ze van nature gewend zijn om pijn en ongemak te verbergen en te compenseren. Hierdoor kan een probleem (nog) niet zichtbaar zijn, maar wel voelbaar. Of misschien is het probleem wel zichtbaar, maar op een hele andere plek dan waar de oorzaak zit, vanwege alle verbindingen in het lichaam (d.m.v. ligamenten, fasciae, enz.). Dat is ook de reden dat massage géén ‘quick fix’ is en ik tijdens iedere behandeling het hele paard masseer, van neus tot staart.
Tijdens de massage zoek en behandel ik blokkades of verhoogde spiertonus (spierspanning in rust) en let ik goed op temperatuurverschillen, zwellingen, asymmetrische spieropbouw of andere onregelmatigheden.
Met behulp van de verschillende handgrepen en technieken kan ik, naast de oppervlakkige spieren, ook de onderliggende weefsels bereiken.

De technieken
Op basis van wat het paard op dat moment nodig heeft, pas ik verschillende technieken toe. Deze technieken komen uit de:
Masterson Method®
Sportmassage
Integratieve massage
– Intuïtieve massage
– Myofasciale release therapie
– Functionele taping

Eventueel maak ik aanvullend gebruik van stenen en oliën. Om de beweeglijkheid van de gewrichten te vergroten, pas ik soms actieve en passieve mobilisaties toe (losmaken van spieren, ligamenten en gewichtskapsels). Voor het vergroten van de lenigheid van de spieren, stretch ik op een voorzichtige manier de spiergroepen van de bovenste delen van de benen en van de nek, hals, rug, lendenen en bekken.

Het paard bepaalt
Ik ga altijd uit van de fysieke en mentale capaciteiten van het paard. Dus ik kijk en voel goed wat het paard aankan en pas daarop de behandeling en de intensiteit aan. Paarden die nog niet eerder zijn gemasseerd moeten soms wennen en stellen zich niet altijd meteen open. Ook bij paarden die veel spanning in het lijf hebben opgebouwd kost het soms meer tijd om resultaat te behalen. Zo kan het dus zijn dat een eerste behandeling nog niet het gewenste resultaat geeft en er meerdere behandelingen nodig zijn.

NA DE BEHANDELING

Na afloop van de behandeling adviseer ik om het paard in de paddock of wei te zetten, of aan de hand te stappen op een harde ondergrond. Dit om afvalstoffen af te voeren en het paard te laten wennen aan de aanpassingen in zijn lijf.
Daarnaast geef ik regelmatig oefeningen mee aan de eigenaar/verzorger, omdat ik bij het paard een groot verschil merk als deze regelmatig worden herhaald.
Ieder paard reageert anders op een behandeling, waarbij de één de dag(en) erna fijn aanvoelt maar de ander juist wiebelig en een beetje uit balans is. Dit betekent dat het paard nog wat langer de tijd nodig heeft om te wennen aan de aanpassingen in zijn lijf en dan is het fijn als hij nog wat langer vrij kan krijgen. Dat is iets om rekening mee te houden in de wedstrijdplanning of het trainingsschema.

Masterson Method©

De Masterson Method© is een zachte, vriendelijke en grondige methode van lichaamswerk, die gebaseerd is op weerstand-vrije interactie met het paard. Het doel is om het deel van het zenuwstelsel te activeren dat zorgt voor rust en herstel (het parasympatisch zenuwstelsel) en het paard te helpen ontspannen en de bewegingsvrijheid te verbeteren.

De Masterson Method® is gericht op het losmaken van spanning in de drie belangrijkste knooppunten van het lichaam, die het meest van invloed zijn op de prestaties: het atlanto-occipitale gewricht (aanhechting achterhoofd-eerste halswervel), hals-schouder-schoft verbinding (de verbinding van de voorbenen met de romp) en het heup-bekken gebied (de verbinding van de achterbenen met de wervelkolom).

Bij het beoefenen van de Masterson Method® kan ik alleen goede resultaten behalen als het paard ontspannen en coöperatief blijft. Dit kan een uitdaging zijn, want in de natuur is de eerste overlevingsreactie van een paard om te vluchten bij druk of dreiging. Wanneer wij met paarden omgaan hebben zij, normaal gesproken, die mogelijkheid niet. Ze vallen dan terug op hun tweede overlevingsreactie: beschermen, verzetten of verkrampen. Dit kan zowel extern als intern gebeuren. Door het paard subtiel genoeg en in het juiste tempo te behandelen blijf ik “onder de radar” en kan ik deze secundaire overlevingsreactie omzeilen. De zachtheid van de aanrakingen is heel effectief om diepe spierspanning af te laten vloeien, ook bij hele sensibele paarden.

Mocht je meer willen weten over de methode, lees dan nog even verder!

Om beter te begrijpen hoe de methode werkt, kijken we eerst naar het zenuwstelsel. Dit is het systeem dat een coördinerende rol speelt bij alle activiteiten, zoals het aansturen van de spieren, het verwerken van zintuiglijke prikkels, en bij ‘hogere’ diersoorten de emotionele en cognitieve processen. Eén van de onderdelen van het zenuwstelsel is het autonome zenuwstelsel. Dit regelt o.a. een groot aantal onbewuste functies, zoals de ademhaling, de spijsvertering, het verwijden en vernauwen van bloedvaten en beïnvloedt ook de hartslag.

Het autonome zenuwstelstel bestaat uit 2 hoofddelen: het (ortho)sympathisch zenuwstelsel en het parasympathisch zenuwstelsel. De meeste organen en spieren ontvangen impulsen vanuit beide delen.

Het parasympatisch zenuwstelsel beïnvloedt de organen zodanig dat het lichaam in een toestand van rust en herstel kan komen. De parasympathicus is als het ware een rempedaal en een soort acculader. Het (ortho)sympathisch zenuwstelsel beïnvloedt de organen zodanig dat het lichaam arbeid waar energie voor nodig is kan verrichten. De sympathicus is een soort gaspedaal en stelt het paard in staat om te overleven in levensbedreigende situaties, te vechten, te vluchten en te presteren.

Bij een goede werking van het autonome zenuwstelsel is er balans tussen de sympathische en de parasympatische activiteiten. Inspanning (en stress) worden afgewisseld met ontspanning en rust. Paarden zijn prooidieren en kuddedieren, en dat helpt niet bepaald mee voor deze balans. Bij veel paarden (net als mensen) is de balans verstoord en is de sympathicus (‘gaspedaal’) te actief. Dit kan zorgen voor een hoge spiertonus (hoge spierspanning in rust) en onrustig, nerveus of opgejaagd gedrag.

De Masterson Method© heeft als doel om het parasympatisch deel van het zenuwstelsel (‘rempedaal’ en ‘acculader’) te activeren. Zodat het zenuwstelsel weer in balans komt en de rust- en herstelfunctie van het lichaam weer op gang komt.

De methode bestaat onder andere uit een combinatie van de meest effectieve technieken van verschillende soorten behandelingen, zoals osteopathie, chiropractie, cranio-sacraal en acupressuur therapie. De technieken van de Masterson Method© maken gebruik van een proces dat ‘Search-Response-Stay-Release’ heet. Het doel is om de overlevingsreacties van het paard te omzeilen en rechtstreeks contact te maken met het parasympatisch deel van het zenuwstelsel.

Search & Response: met behulp van lichte aanraking zoek ik naar een reactie, zoals knipperen van een oog of een spiertrekking. Deze reactie is een signaal van het parasympatisch zenuwstelsel dat zich daar spanning bevindt.

Stay & Release: als ik een reactie zie, blijf ik op dat punt en wacht….. en wacht….. en wacht net zolang tot de release, wat te zien is door signalen als likken, kauwen, briesen of gapen.

Wil je meer weten? Neem dan een kijkje op de Masterson Method© website.

Blaasmeridiaan-techniek
En als je het zelf eens wil proberen dan raad ik je aan te beginnen met de Blaasmeridiaan-techniek. De blaasmeridiaan volgt de bovenlijn van elke zijde van het paard. Je volgt deze lijn langzaam en zacht (je raakt alleen de haren aan), volgens het ‘Search-Response-Stay-Release’ proces. De blaasmeridiaan (energiebaan) beïnvloedt alle andere meridianen in het lichaam en heeft dus effect op het hele lichaam van je paard.

Het doel van de Blaasmeridiaan-techniek is:

1. Ontdek spanningsgebieden in je paard die hij mogelijk verbergt.

2. Help je paard om die spanning los te laten.

3. Communiceer met je paard. Dat wil zeggen: hij leert dat jij zijn lichaamstaal begrijpt en jij leert hoe je paard op jouw aanraking reageert.

Bekijk hier een video van de Blaasmeridiaan-techniek.

Sportmassage

Sportmassage is een dynamische en krachtige massagevorm die zorgt voor verbeterde bloedcirculatie, waardoor afvalstoffen en vocht sneller worden afgevoerd. Zo kunnen blessures worden voorkomen of hersteld. Sportmassage kan helpen om een paard klaar te maken voor een wedstrijd door de spieren te verwarmen, los te maken en te conditioneren, en de gewrichten te mobiliseren. Na de cooling-down kan sportmassage helpen om de spieren sneller terug te brengen naar de normale situatie en afvalstoffen sneller af te voeren, waardoor spierstijfheid wordt verminderd.

Maar sportmassage is niet alleen voor sportpaarden! Ieder paard dat wordt bereden of waarmee wordt gewerkt kan er baat bij hebben. Sportmassage zorgt namelijk ook voor spieropbouw, het stimuleert circulatie van het lymfestelsel, voorkomt verklevingen door rekken en strekken van bindweefsel, helpt bij het bewustzijn van het lichaam en vermindert spanning en stress.

Integratieve/Holistische Massage

Integratieve massage combineert de massagetechnieken tot een vloeiend geheel en is gebaseerd op een holistische benadering van het paard. ‘Holistisch’ betekent dat je niet alleen de spieren behandelt, maar dat je alle invloeden meeneemt die een rol kunnen spelen bij de fysieke en mentale gezondheid van het paard. Hierbij kan je denken aan bijvoorbeeld het karakter en de leeftijd van het paard, de huisvesting, de conditie van hoeven en gebit, en op welke manier en hoe intensief het paard wordt belast.

Door goed te kijken en voelen, en rekening te houden met de fysieke en mentale capaciteiten van het paard, wordt de massage afgestemd op de behoefte van het paard op dat moment. Bij het paard ontstaat hierdoor een integratie van het weten en voelen met het lichaam. Het paard wordt zich meer bewust van zijn lichaam.