DE BEHANDELING VAN JOUW PAARD

Wat kun je nu precies verwachten van een behandeling? En hoe kun je je paard het beste op een behandeling voorbereiden en wat mag je paard doen na een behandeling? 

 

Het paard bepaalt

Ik ga altijd uit van de fysieke en mentale capaciteiten van het paard. Dus ik kijk en voel goed wat het paard aankan en pas daarop de behandeling en de intensiteit aan. Paarden die nog niet eerder zijn gemasseerd moeten soms wennen en stellen zich niet altijd meteen open. Ook bij paarden die veel spanning in het lijf hebben opgebouwd kost het soms meer tijd om resultaat te behalen. Zo kan het dus zijn dat een eerste behandeling nog niet het gewenste resultaat geeft en er meerdere behandelingen nodig zijn.

Bereid je voor op een behandeling

Om je paard of pony goed te kunnen masseren is het volgende van belang:

  • Hij/zij is schoon en enigszins droog

 

  • Er is een schone ruimte om te werken, bijvoorbeeld een poetsplaats of box

 

  • Het is een rustig moment op stal, niet tijdens het binnen-/buitenzetten of voeren

 

  • Er is geen afleiding van voer, zodat je paard/pony zich kan concentreren op de behandeling en ik zijn/haar reacties beter kan lezen

 

  • Hij/zij is die dag nog niet getraind, want warme/actieve spieren kunnen moeilijker ontspannen

 

Na de behandeling

Na afloop van de behandeling adviseer ik om het paard in de paddock of wei te zetten, of aan de hand te stappen op een harde ondergrond. Dit om afvalstoffen af te voeren en het paard te laten wennen aan de aanpassingen in zijn lijf.

Daarnaast geef ik regelmatig oefeningen mee aan de eigenaar/verzorger, omdat ik bij het paard een groot verschil merk als deze regelmatig worden herhaald.

Ieder paard reageert anders op een behandeling, waarbij de één de dag(en) erna fijn aanvoelt maar de ander juist wiebelig en een beetje uit balans is. Dit betekent dat het paard nog wat langer de tijd nodig heeft om te wennen aan de aanpassingen in zijn lijf en dan is het fijn als hij nog wat langer vrij kan krijgen. Dat is iets om rekening mee te houden in de wedstrijdplanning of het trainingsschema.

 

 

  • Mag mijn paard eten voor de behandeling?
  • Een massage is het prettigst voor het paard en het meest effectief als het paard niet kort van tevoren krachtvoer heeft gegeten. Zorg dat er tenminste anderhalf uur zit tussen het voeren en de behandeling. Ruwvoer is geen probleem. Het is belangrijk dat er tijdens de behandeling geen afleiding is van voer, zodat je paard zich kan concentreren op de behandeling en ik zijn/haar reacties beter kan lezen.
  • Mag ik mijn paard pijnstillers geven voor de massagebehandeling?
  • Indien je paard voorgeschreven pijnmedicatie krijgt, laat dit dan vooraf weten aan de masseur, omdat dit de reactie van het paard op de behandeling zal beïnvloeden. De reacties van het paard bepalen hoe, en hoe intensief ik het paard masseer, en dat wordt dus bemoeilijkt door pijnmedicatie. In overleg, eventueel met de paardenarts of dierenarts, bepalen we of de massage uitgesteld dient te worden.
  • Mag ik mijn paard voor de behandeling trainen?
  • Een massagebehandeling geeft het beste resultaat als de spieren in rusttoestand zijn, dus niet opgewarmd. Warme en dus actieve spieren kunnen namelijk moeilijker ontspannen en een paard geeft andere reacties na een training, waardoor hij moeilijker te lezen is
  • Wanneer kan ik weer met mijn paard aan het werk na de behandeling?
  • Na afloop van de behandeling adviseer ik om het paard in de paddock of wei te zetten, of aan de hand te stappen op een harde ondergrond om eventuele afvalstoffen sneller af te voeren. Ik adviseer om het paard in elk geval de dag van de massage vrij te geven en niet belast te laten bewegen of te longeren. Na de behandeling heeft het dier namelijk tijd nodig om te wennen aan de aanpassingen in zijn lichaam, om zijn nieuwe balans weer te vinden en niet meteen weer in oude bewegingspatronen te vervallen. Hoe lang dat duurt is per paard en per behandeling verschillend. Op de dag daarna gaan rijden kan waardevolle informatie geven over het effect van de behandeling, maar als het paard uit balans is en anders aanvoelt, dan heeft hij langer de tijd nodig. Dat is dus iets om rekening mee te houden in de wedstrijdplanning of het trainingsschema.
    Daarnaast geef ik regelmatig oefeningen mee aan de eigenaar/verzorger, omdat ik bij de paarden een groot verschil merk als deze regelmatig worden herhaald.
  • Waar wordt mijn paard behandeld?
  • Je paard wordt bij jou op stal of aan huis gemasseerd. En dan daar waar het paard zich het meest op zijn gemak voelt, liefst een schone ruimte zoals een poetsplaats of box, maar in elk geval in een beschutte en droge omgeving. Voor het beste resultaat is een rustige plek en moment op stal belangrijk, dus bijvoorbeeld niet tijdens het binnen-/buitenzetten of voeren.
Rennende paarden - Paardenmassage Helen Jones

Let op!

Een paard dient niet te worden gemasseerd bij koorts, shock en/of kanker, aangezien massage de bloeddruk verlaagt en het metabolisme versnelt. Laat bij twijfel eerst een diagnose stellen door een medisch specialist.

Als gediplomeerd paardensportmasseur masseer ik paarden, maar stel ik geen diagnose. Massage is nooit een vervanging van behandeling door dierenarts, tandarts, hoefsmid of ander medisch specialist. Wel kan massage een goede aanvulling zijn op de reguliere geneeskunde, of uitkomst bieden wanneer medisch onderzoek geen duidelijk resultaat geeft.

Heb je nog meer vragen over de behandeling? Neem even een kijkje bij de FAQ’s waar ik nog meer vragen beantwoord of neem direct contact met mij op.