Meer plezier door ontspanning en comfort, dat gun ik ieder paard!

Als kind was ik hele dagen op de manege te vinden, waar ik hielp de boxen uit te mesten, tuig te poetsen en de paarden te verzorgen.
Al snel werd ik gevraagd om te helpen met het verzorgen en rijden van een 4-jarige, karaktervolle, Gelderse merrie. De daaropvolgende 21 jaar heb ik voor haar gezorgd alsof ze mijn eigen paard was en veel van haar geleerd. Ik mocht haar meenemen naar ponykampen in Drenthe, naar dressuurwedstrijden in heel Noord-Holland en met haar buitenrijden door de polder of op het strand. Uiteindelijk mocht ik haar zelfs met me mee verhuizen toen ik in Haarlem ging wonen. Tot ze overleed heb ik daar nog 3 jaar elke dag met haar kunnen genieten.
Tegenwoordig help ik met verzorgen en rijden van een 16-jarige KWPN’er die op Stal ’s-Gravenweg in Vogelenzang staat. In het werk dat ik met hem doe, probeer ik veel variatie aan te brengen.
Ik rijd dressuurmatig, waarbij ik graag cavaletti gebruik. Ik neem hem regelmatig mee de duinen in om lekker zijn benen te kunnen strekken. Daarnaast doe ik grondwerk oefeningen en heb ik een begin gemaakt met werken aan de hand.

Omdat ik mezelf steeds wil blijven ontwikkelen ben ik altijd op zoek naar meer kennis over de fysieke en mentale aspecten van het paard.
Tijdens een clinic van paardentrainer Mark Rashid, één van mijn grote inspirators, kreeg ik een echte eye-opener. Mark werd gevraagd te werken met een paard dat op rust stond en niemand in zijn box toeliet. Nadat het hem lukte om in de box te komen, was de ruimte natuurlijk beperkt, en deed hij een aantal kleine ontspanningsoefeningen met het paard. Ik zag hoe de spanning van het paard afgleed en hoe hij helemaal tot rust kwam. Ik realiseerde me hoe groot de impact van lichamelijke spanning op het gedrag van een paard kan zijn.

Hier wilde ik meer over leren en daarom ben ik de massageopleiding bij Massage Hippique gaan volgen. Sinds eind 2016 ben ik VPSN-gekwalificeerd allround masseur voor paarden. In oktober 2019 heb ik de anderhalf jaar durende Masterson Method® opleiding succesvol afgerond.
De zachte technieken van de Masterson Method® zijn er op gericht het paard te helpen spanning los te laten in drie knooppunten waar zich de meeste spanning opbouwt. De meeste paarden laten niet graag hun ‘zwakke’ plekken zien, maar juist ook bij deze paarden laat de methode geweldig resultaat zien. Ik ben soms nog steeds verbaasd over het grote effect dat ik ermee teweeg kan brengen.

Ieder paard is anders en heeft andere uitdagingen. Ik werk continu aan mijn kennis en vaardigheden om de verschillende dieren de meest geschikte behandeling te bieden. Elke keer merk ik hoeveel baat paarden kunnen hebben bij massage. Mijn droom is om zoveel mogelijk paarden te helpen met meer gemak en plezier te bewegen!

Als VPSN-gekwalificeerd paardenmasseur volg ik regelmatig bijscholingen.

Daarmee blijft de kwaliteit van mijn behandelingen gewaarborgd.

Ik ben lid van de beroepsvereniging Vereniging Paarden Sportmasseurs Nederland.

In 2015 ben ik mijn opleidingstraject begonnen bij Massage Hippique en heb ik de volgende certificaten behaald:

 • L1 Sportmasseur voor paarden, modules 1-3
 • L3 Integratief Masseur, modules 1-6
 • L4 Intuïtief Allround Paardenmasseur, gecertificeerd in modules 1-10

Daarna heb ik in september 2017 de intensieve 56-urige beroepsopleiding tot ‘Equine Myofascial Release Therapeut’ van Massage Hippique succesvol afgerond.

Na een 1,5-jarig opleidingstraject ben ik sinds oktober 2019 gekwalificeerd als Masterson Method® Certified Practitioner.

Daarnaast heb ik de volgende extra bijscholingen gevolgd:

 • juli 2020: 4-daagse cursus ‘Biomechanical Assessment of the Horse’ door Classical Horse Training i.s.m. Equine Studies.
 • september 2019: VPSN-cursus ‘EHBO&Anatomie’ bij Lingehoeve Diergeneeskunde door team Orthopedie, Katja Winderickx en Henk van Veen.
 • maart 2019: workshop ‘Inzicht in hoeven’ door Heleen Davies.
 • juni 2018: workshop ‘Palperen’ bij Paardenkliniek de Raaphorst door paardenarts en ISELP-gecertificeerd orthopeed Franklin Lashley en paardenarts en FES-gecertificeerd chiropractor Morgan Lashley van Sport Horse Health Plan.
 • mei 2018: ‘EHBO-cursus paard’ door dierenarts en chiropractor Nathan Wiggers van EQmove.
 • maart 2018: seminar ‘The mystery of the missing lamellae’ en ‘Congenital malformation of C6 and C7’ door Sharon May-Davis en Zefanja Vermeulen van Equine Studies bij UKP in Utrecht.
 • maart 2018: VPSN-cursus ‘Monsteren’ bij Lingehoeve Diergeneeskunde door team Orthopedie, Katja Winderickx en Henk van Veen.
 • februari 2018: bijscholing praktijkdag Massage Hippique.
 • oktober 2017: VPSN-workshop ‘Low Level Light Therapie’.
 • oktober 2017: ‘stage’ bij drs. Morgan Lashley van Sport Horse Health Plan.
 • juli 2017: dag 1 Module 16, Basis Tapen, van de opleiding Functional Equine Taping bij Massage Hippique.
 • juni 2017: ‘Dag van het Oudere Paard’ bij De Paardenkamp.
 • maart 2017: Massage Hippique Module 14 ‘Wervels en Gewrichten’.
 • maart 2017: VPSN-clinic ‘Revalidatie van het Sportpaard’ door FES-gecertificeerd chiropractor Morgan Lashley van Sport Horse Health Plan.
 • november 2016: VPSN-clinic ‘Gebitten, gebitsproblemen en gebitsbehandelingen’ door drs. Ids de Boer van Dierenkliniek Emmeloord.
 • december 2015: Massage Hippique Module 15 ‘Anatomie Fysiologie Snijzaal’ bij Universiteitskliniek voor Paarden (UKP) in Utrecht, afdeling Pathologie, snijzaal Anatomie: de voorhand, het achterbeen, de rug.